Honlap Szakemberek, beépítés Segédlet és segédanyag

Segédlet és segédanyag

Természetes kövek felhasználási segédlete és segédanyagok

 
A természetes kőzetekből készült termékeket nem lehet teljesen azonos színben, vastagságban és minőségben szállítani. Ebbel következően az eltérés megengedett még akkor is, ha a szállítmány az előre bemutatott mintalaptól eltér. A mintalapok csak az információ adás célját szolgálják szín és struktúra szempontjából nem kötelező érvényűek. Egy m2 amorf kő 2-3 cm-es fugával értendő.

Általános használati útmutató:

Minden kőlap és tömb hátsó oldaía tiszta keli legyen. A burkolandó felület legyen tiszta, száraz és repedésektől mentes. A gipszkarton felületeket megfelelően elő kell készíteni. A beton aljzatot elkészülés után 6 hónappal lehet csak burkolni. Ha bármilyen veszély van a nedvességtartalom emelkedésére vagy nedvesség átütésére, akkor nedvességszigetelő anyagra van szükség.

Amennyiben szigetelt felületről van szó, egy megfelelő vastagságú nyomáselosztó réteg szükséges a teherelosztására. Erre a rétegre rakjuk le 4 héttel később a burkolatot. Padlófűtés esetén a burkolás előtt ajánlatos próbafűtést végezni.

Csak a teljes felületen lerakott és kiszáradt burkolat fugázható, a fuga legalább 2 mm kell legyen. A fuga készülhet trasszcement és finom, mosott homok 1:2 keverékéből. Rusztikus vagy enyhén csiszolt felületű lapok fugázását lépésről lépésre végezzük és a felesleges fugaanyagot tiszta vízzel azonnal távolítsuk el.

Dilatációs fugát kell alkalmaznunk beltérben 20-40 m2-enként kültérben 12-14 m2-enként javasolt.

A padló illetve a falburkolatok esetén hozzunk létre úgynevezett keretfugákat. A burkolást kővetően a teljesen tiszta felületű köveket ha a fugázás előtt egy rétegben leimpregnáljuk, akkor a fugázás után könnyebb letisztítani az esetleges fuga maradékát. Ebben az esetben csak az impregnálás teljes kiszáradása után kezdhető el a fugázás (kb. 24 óra ). Ne burkoljunk, ha a környezet, illetve a kő hőmérséklete +5°C alatt van.
Burkolatágyazó habarcsba lerakva:

Trasszcernent és finom mosott homok 1:4 arányú keverékéből habarcsot készítünk (nagyobb lapok esetén több, kisebb lapok esetén kevesebb cementet adagoljunk). Az ágyazó habarcs vastagsága ne legyen 2 cm-nél több és állaga legyen krémes. A kövek hátoldalának teljes felületére simító lapáttal hordjunk fel egy vékony habarcsréteget, és így helyezzük az ágyazó habarcsba. Ha vastagabb kiegyenlítő rétegre van szükségünk, akkor ezt a fenti keverékből földnedves állagban készítsük el és terítsük le.


Burkolás ragasztással:

Azonos vastagságú lapokat használjunk fel. Fagyálló flexibilis ragasztót alkalmazzunk. A ragasztó állaga krémes, az alap megfelelő sima legyen. A kanállal felhordott ragasztóból fogas simítólapáttal alakítjuk ki a megfelelő vastagságot. A fogak mélysége a lapok nagyságától függ. Falburkolásnál a fogazat iránya függőleges legyen. A kőlapok hátoldalára vékony ragasztóréteget hordjunk fel, melyet a simítölapáttal a teljes felületen elosztunk, és így helyezzük a ragasztó ágyazatba.
Impregnálással kapcsolatos tájékoztatás:

A burkolt felület impregnálása előtt meg kell várni annak teljes kiszáradását A kiszáradás nemcsak a kőre, hanem az alatta lévő habarcs- vagy ragasztórétegre is vonatkozik. A kiszáradás gyorsítható azzal, hogy a fugázást csak a burkolás után néhány nappal (legalább 3 nappal) később végezzük. Ezáltal a nyitott fugahézagokon keresztül a kő alatti kötőanyag gyorsabban szárad. A kötőanyag kiszáradása után megtörténhet a fugázás, illetve a fugázó anyag szakszerű eltávolítása a burkolt felületről, amelyhez érdemes cementhártya eltávolítót használni.

Száradás után a megtisztított és tisztítás után teljesen kiszáradt kőburkolatot egyenletes rétegben impregnálni kell. Meg kell várni az első impregnáló réteg teljes kiszáradását és ezután ajánlatos a második réteg felvitele. Az impregnált felületen közlekedni tilos, amíg az ki nem szárad. Az impregnálás előtt a burkolat legyen teljessé tiszta, elkerülendő azt, hogy a szennyeződés az impregnálószerrel együtt szívódjon be.

Homokkövek esetében érdemes a fugázás előtt egy rétegben leimpregnálni a kő felületét. Vigyázni kell, hogy az impregnálószer a nyitott fugahézagokba nehogy lecsorogjon, illetve a burkolókövek belső oldalsó élére kerüljön, mert ezáltal nem tapadna hozzá később a fugázó anyag. Fugázás után végzendő el a második réteg felvitele.
Tisztítás:

A terméskövek általános tisztításához használjunk tiszta, langyos vizet és folyékony tisztítószert. Durvább szennyeződés eltávolítására használjunk alkoholos tisztítót vagy speciális kőtisztító anyagot (pL: olaj és zsíroldószer), de ne használjunk viasz tartalmú vagy savas illetve alkáli alapanyagú tisztítószereket.


 

Utoljára frissítve (2011 február 03. (csütörtök) 18:14)